Ιστορία

Το 1985, η Αθλητική Ένωση Ψυχικού ιδρύθηκε από το Δημήτρη Χουλιαράκη, με σκοπό να γίνει μια εστία συνάντησης και άθλησης των παιδιών του Ψυχικού, που μέχρι τότε δεν διέθετε κάποιον ανάλογο χώρο. Οι πρώτοι υποστηρικτές της ιδέας αυτής ήταν οι Βασίλης Μιστριώτης, Κώστας Σαρρής, Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος και ο Δημήτρης Δαβίας, ο οποίος ήταν και αυτός που σχεδίασε το διάσημο λογότυπο με το σκίουρο της ομάδος, που είναι φορτωμένο με μπάλες του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου, του τένις και μια ρακέτα.

Ιδρυτικά μέλη της Αθλητικής Ένωσης Ψυχικού, εκτος των προαναφερθέντων, ηταν οι Ρουσσιάς Άλκης, Φράγκος Χρήστος, Βλασσοπούλου Χριστίνα, Χατζής Ιωάννης, Μουρτζίνης Δημήτριος, Τζωρτζάκης Νικόλαος, Αντωνάκος Κωνσταντίνος. Κυριακίδης Δώρης, Σπηλιόπουλος Νικόλαος, Γιαννακόπουλος Μάρκος, Δημητρόπουλος Διονύσιος, Μαραγκός Βασίλειος, Κουλέτσης Ηλίας, Σίκης Χρήστος, Μαναός Δημήτριος, Βλασταράκης Μιχαήλ, Ανδρουτσόπουλος Ανδρέας και Τριανταφυλλόπουλος Κώστας.

Η Α.Ε.Ψ ξεκίνησε τη δράση της με το άθλημα του μπάσκετ.  Με μεγάλη προσπάθεια και πολλούς αγώνες, κατασκευάστηκε το 1985, το πρώτο γήπεδό δίπλα στην παιδική χαρά Μετάλλινου στην οδό Παπαναστασίου και οργανώθηκε η Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης της Α.Ε.Ψ. με ομάδες μπάσκετ διαφόρων ηλικιών.  Το 1994, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Δήμου και της πολιτείας, κτίσθηκε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην οδό Κοντολέοντος.

Η ΑΕΨ όμως ήθελε να προσφέρει περισσότερα αθλήματα για τα παιδιά του Ψυχικού.  Έτσι, το 1999, οργάνωσε αθλητικά camp για την απασχόληση των παιδιών σε διάφορα αθλήματα το καλοκαίρι και ζήτησε από το Δήμαρχο την άδεια να οργανώσει ακαδημία τένις στα γήπεδα αντισφαίρησης του Άλσους Ψυχικού.

Το 2003 προχώρησε στην ίδρυση ακαδημίας Tae kwon do και με την βοήθεια του κ. Γιώργου Βαρδινογιάννη, το 2005, κατασκεύασε ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου.  Στεγάστηκε στο χώρο αυτό η νέα ακαδημία μίνι ποδοσφαίρου της Α.Ε.Ψ.

Σε συνέχεια η Α.Ε.Ψ. συνεργάστηκε με τον Δήμο για την αναβάθμιση των λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Ψυχικού όπου επιτεύχθηκε η κατασκευή νέου γηπέδου βόλεϊ, νέου στίβου και αίθουσα γυμναστικής – χορού, καθώς και η ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου.

Η ΑΕΨ, όμως, δεν έδρασε μόνο στην ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων και στην λειτουργία παιδικών ακαδημιών στο Ψυχικό. Η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Σωματείου δυνάμωσε και πήρε το δρόμο της επιτυχίας. Το 1987, η ανδρική ομάδα ανέβηκε στη Δ’ τοπική κατηγορία ΕΣΚΑ και μετά από τρία χρόνια, κατέκτησε θέση στο Πρωτάθλημα της Γ’ τοπικής κατηγορίας.

Το 1997 η ομάδα ανήλθε στη B’ τοπική κατηγορία και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2007 όταν η ομάδα της ΑΕΨ βγήκε πρώτη στο Πρωτάθλημα και κέρδισε την άνοδο στην Α΄ τοπική κατηγορία. Τον επόμενο χρόνο κατάφερε να ανεβεί ακόμα ψηλότερα καταχτώντας στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Το 2009 και το 2012, η ομάδα της ΑΕΨ στέφτηκε Κυπελλούχος ΕΣΚΑ και το 2012, μετά την πρωτιά στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, κέρδισε την άνοδό της στην Β’ Εθνική Κατηγορία.  Το 2013, η ομάδα είχε κι άλλη μια μεγάλη επιτυχία – την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία – όπου συμμετέχει πια με μεγάλη επιτυχία.  Κάθε επιτυχία είναι ένδειξη της σκληρής δουλειάς και του μαχητικού πνεύματος του σωματείου.

Το 2013, τελικά αποδείχτηκε μια δύσκολη χρονιά για την ΑΕΨ γιατί έχασε τον ιδρυτή της, τον Δημήτρη Χουλιαράκη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της, επί 28 συναπτά έτη. Παρά τον θάνατο του Δημήτρη και την δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ΑΕΨ διατήρησε το υψηλό επίπεδο λειτουργίας των ακαδημιών και ξεκίνησε μια νέα δράση να γνωρίσουν τα παιδιά τα αθλήματα του στίβου, αξιοποιώντας έτσι τις εγκαταστάσεις στίβου του Γυμνασίου- Λυκείου Ψυχικού.

Πιστοί στην μνήμη και στο όραμα του ιδρυτή μας, Δημήτρη Χουλιαράκη, συνεχίζουμε να κάνουμε σχέδια για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την ύπαρξη περισσότερων επιλογών άθλησης στο προάστιό μας.

Στα σχεδόν 30 χρόνια ζωής του σκίουρου “ΑΕΨ”, παίξαμε, γελάσαμε αλλά και κλάψαμε μαζί… Γιορτάσαμε επιτυχίες και γίναμε πιο αποφασιστικοί με κάθε εμπόδιο που βρέθηκε στο δρόμο μας.  Δουλεύουμε πάντα για το όφελος και την χαρά των παιδιών και ευχαριστούμε την Δημοτική αρχή που είναι πάντα μαζί μας.

Από το 2013, μέχρι και σήμερα, πρόεδρος είναι ο κος Ερωτόκριτος Νεόφυτος.

ΑΕΨ ακαδημία μπάσκετ